top of page

Het Project.

In het kader van het overheidsproject “Ruimte voor de rivier” heeft de Stuurgroep Ruimte voor de Lek (waarin de provincie Utrecht, de Waterschappen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Rivierenland en de gemeenten IJsselstein, Houten, Nieuwegein en Vianen zijn vertegenwoordigd) een variantenstudie laten opstellen. 

Een van de varianten (de voorkeursvariant van de stuurgroep) behelst het plan om in de uiterwaarden bij de zogeheten Buitenstad de 17e eeuwse haven weer in ere te herstellen, en daarbij ook een plaats voor de molen te reserveren op een hoger gelegen stuk grond (dankzij de bijzondere inzet van de wethouder mw. M. Stolk van de gemeente Vianen). 

In de 17e eeuw stond er bij deze haven, die in die tijd belangrijk was voor de economie van de stad Vianen, ook een windmolen. Waarschijnlijk was dit een standaard- of wipmolen, maar veel is hierover niet bekend. In de nabijheid van de haven was tevens een trasmolen (vermaalde tufsteen voor cementproductie) gesitueerd, waarschijnlijk een rosmolen. 

De nu te herbouwen wipkorenmolen zal een replica zijn van de wipkorenmolen met stelling die tot 1838 aan het einde van de Molenstraat te Vianen stond, binnen de omwalling (zie foto bovenaan deze pagina). Van de oorspronkelijke molen is nog het complete bouwbestek uit 1691 bewaard gebleven, dat ook nu weer de basis wordt voor de herbouw. Een reconstructierapport en tekeningen zijn reeds vervaardigd, mede dankzij de enthousiaste medewerking van Ing. J. den Besten, een bekende in de molenwereld. 

De verwachting is dat de bouw van de molen binnenkort zal beginnen als de benodigde fondsen zijn geworven. Het benodigde geld voor de herbouw bijeen worden gebracht via diverse wervings- en sponsoracties. 

De stichting Herbouw Wipkorenmolen in Vianen wil dat de molen, naast zijn oorspronkelijke functie, het malen van graan, een cultureel educatief centrum zal huisvesten, mogelijk in samenwerking met een zorginstelling. 

Verder staat het stichtingsbestuur open voor tips, aanbiedingen van materialen enz. die bij de herbouw van een molen van belang kunnen zijn.

 

De molen 
Van de wipkorenmolen zoals deze werd gebouwd in 1691 bestaat het oude bouwbestek nog steeds en dat is uniek in Nederland. 

In 1913 verdween de laatste korenmolen uit Vianen door een uitslaande brand. Deze molen was gebouwd in 1838 (zie foto). Het restant, een hoge vierkante stenen onderbouw van de oorspronkelijke molen uit 1691, werd in 1965 alsnog gesloopt. In de zomer van 2000 werd de Stichting “Herbouw Wipkorenmolen in Vianen” opgericht met het doel om de molen weer in de "skyline" van de oude historische binnenstad terug te brengen. 

Waarom een molen in Vianen 
Een werkende molen is meer dan een gewaardeerd deel van een stadsgezicht. Hij vormt ook een stuk levende, historische en voor iedereen begrijpelijke techniek; een levend museum waar men kan zien hoe eeuwenlang graan tot meel werd vermalen ten behoeve van mens en dier. Daarnaast draagt hij bij tot de instandhouding van het eeuwenoude molenaarsambacht en het vak van molenmaker. 

Realisatie 
De bouwkosten van de molen zullen in totaal zo’n € 800.000,- bedragen. Dit bedrag hoopt de Stichting “Herbouw Wipkorenmolen in Vianen” bij elkaar te krijgen door het werven van sponsors binnen het bedrijfsleven, donauteurs en giften. 

Als de molen er eenmaal staat 
Wanneer de molen is opgeleverd, gaat deze weer als vanouds koren malen voor de warme bakkers en particulieren. Daarnaast zal de molen ook te bezichtigen zijn. Tevens zullen er in de molen exposities en andere activiteiten worden georganiseerd.  

Sponsors 
Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid voor bedrijven en particulieren om een bepaald onderdeel van de molen te sponsoren. Er zijn onderdelen vanaf € 200,-. 
Sponsors krijgen dan de mogelijkheid voor publiciteit in de lokale pers en op de bouwplaats. Indien u geïnteresseerd bent, zullen wij u vrijblijvend bezoeken met het sponsorboek. Neem daarvoor contact met ons op via het contactformulier.

 

Giften en donaties 
Wilt u een bijdrage leveren aan de realisatie van dit prachtige project? Uw gift, klein of groot, zal een waardevolle steun zijn. Het bankrekeningnummer staat onder aan deze pagina vermeld. Geef uw gegevens door via het contactformulier zodat ook u binnenkort met trots de wederopbouw kunt meebeleven. Vianen verdient z’n molen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steun ons en doneer:

NL 28 RABO 0154 1352 67

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw gift!!!

Wist u trouwens dat uw gift aftrekbaar is? Klik hier voor meer info!

De molen, zoals deze gebouwd moet gaan worden

De molen zoals die er stond tot 1913 aan het eind van de molenstraat

Een fragment van het bouwbestek uit 1691

bottom of page